Подгряване на автоматичната скоростна кутия преди потегляне през зимния сезон? | Как правилно да го направим.

Подгряване на автоматичната скоростна кутия преди потегляне през зимния сезон? | Как правилно да го направим.

Първите модели автоматични скоростни кутии (АСК) се появяват още през 60-те години на миналия век. Първоначално те са били с доста просто устройство, имайки 2 до 4 предавки. С развитието на технологиите скоростните кутии също претърпяват доста голяма промяна в устройството, като целта е извличане на максимален комфорт при управление на автомобила. Също така, благодарение на подобрените динамични качества съществено се намалява консумацията на гориво. По статистика около 70% от автомобилите по пътищата в света са именно с автоматични скоростни кутии. Неминуемо възникват въпроси от типа как правино да експлоатираме АСК?

Защо да подгряваме АСК зимно време преди да потеглим?

Необходимо е да се каже, че за да се гарантира надеждността и дълговременното функциониране на АСК е важно да се спазват всички предписания за нейното ползване. Много от водачите си мислят, че е необходимо единствено навременното обслужване (смяна на масло) на АСК, но живота на скоростната кутия зависи също така и от правилната експлоатация на целия автомобил.

Във вътрешноста на АСК се намират достатъчно много на брой, въртящи се с голяма скорост, детайли, които се смазват и охлаждат посредством специално трансмисионно масло (АТФ). През зимния сезон, температурата на АТФ значително се понижава, което действа отрицателно на техническите характеристики на маслото. Достатъчно студеното масло не смазва добре въртящите се детайли, което води до тяхното по-бързо износване. Именно затова, производителите на автомобили и механиците в сервизните центрове не препоръчват да се потегля веднага след стартиране на студения автомобил. Подгрявайки за момент двигателя и неговото масло оставя скоростната кутия с доволно ниска температура.

Как правилно да подгреем АСК зимата?

За да подгреем АСК зимно време е необходимо да стартираме двигателя и, задържайки натисната спирачката, да преместим скоростния лост, задържайки на всяка позиция за около 15-20 секунди. Буквално за минута, минута и малко, маслото в кутията ще се затопли и ще направи възможно потеглянето на автомобила.

След потегляне старайте се да избягвате много големи натоварвания и по-спортни маниери на шофиране, поне в първите 15 мин. Всичко да се случва много леко и плавно. Това във всички случаи ще предпази въртящите се детайли от сериозни износвания и ще отдалечи във времето всякакви сериозни и скъпо струващи ремонти.

Влияе ли пробуксуването на колелата върху износването на АСК?

В зимния сезон АСК е подложена на още едно сериозно натоварване. Водещите колела доста често пробуксуват върху заснежената и хлъзгава пътна покривка. В резултат на това вашата трансмисия може сериозно да бъде увредена. Затова просто се постарайте да избягвате всякакви пробуксувания вурху снега и леда – съчетавайте плавно подаване на газ с използване на допълнителните системи против пробуксуване във вашия автомобил.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *